Recept van de maand januari ’23
Zuurkool, knolselderij, uiencompote en balsamico
Recept voor 6 personen
Benodigdheden
Benodigd voor de zuurkool:
500 gr zuurkool
1 flinke ui
3 laurierblaadjes
6 kruidnagels
40 cl. Paul Mas Chardonnay
125 gr. roomboter of voor de veganisten: 125 gr. plantaardige margarine
Maak de ui schoon en prik met de kruidnagels de laurierblaadjes aan de ui. Leg in het midden van de pan in de zuurkool. Zet de zuurkool op met de rest van de ingrediënten. Laat minimaal een uur zachtjes pruttelen met de deksel op de pan, 2 uur is beter. Laat daarna een nachtje in de pan met gesloten deksel staan.
Benodigd voor de knolselderij:
1 kleine knolselderij
flinke scheut volle melk, soja- of amandelmelk
snuf zout
nootmuskaat
klont boter of plantaardige margarine
Schil de knolselderij en snijd die in gelijke blokjes van 3 cm. Kook in de melk gaar met een snuf zout. Stamp tot een puree en breng op smaak met nootmuskaat. Laat ook een nachtje in de pan staan.
Benodigd voor de uiencompote:
3 flinke uien
1 kaneelstok
35 cl. rode wijn
3 el. honing
3 el. balsamicostroop
1/2 el. gemalen komijn
1/2 el. knoflookpoeder
1/2 el. tijm
snuf zout
Snij de ui in kwart ringen. Doe met de rest van de ingrediënten in een steelpan en laat een paar uur pruttelen. Roer af en toe een beetje om. Als de uien mooi zacht zijn geworden, laten we het in de pan afkoelen en weer een nachtje staan.
Benodigd voor de presentatie:
balsamicostroop
gedroogde uien
Warm de pannetjes rustig op en roer af en toe door. Schep wat knolselderij puree onder in een ring. Daarop wat uiencompote en daarop wat zuurkool. Garneer af met balsamicostroop en gedroogde uien. Schenk hier een gul glas Paul Mas Chardonnay bij, niet te koud; 12-14 graden.
Serveer met een licht gekoeld glas Paul Mas Chardonnay, sante!