Recept van de maand mei ’24

Kabeljauw, amandel, asperge, radijs, aardbei en witlof

Recept voor 4 personen

Benodigdheden

Voor de kabeljauw:

  • 600 gr kabeljauw
  • 2 eieren
  • 400 gr amandelmeel
  • olijfolie of arachideolie
  • peper en zout

Snijd de vis in vier gelijke stukken. Bestrooi met peper en zout. Klop de eieren los met wat zout en een beetje water. Het water zorgt ervoor dat de eidooier makkelijker met het eiwit vermengt. Doe het amandelmeel in een ruime kom. Haal de kabeljauw door het ei en daarna door het amandelmeel. Laat een paar uur indrogen, onafgedekt in de koelkast. Bak de vis in de hete olie om en om en laat even liggen in aluminiumfolie.

Voor de salade:

  • 2 stronken witlof
  • 1 bos radijs
  • 200 gr aardbeien
  • 1 ui
  • 4 flinke asperges
  • potje cornichons
  • 4 eieren

Schil de asperges en stoom ze kort beetgaar. Kook de eieren hard en laat ze schrikken met koud stromend water. Snijd de aardbeien, cornichons en radijs in vieren. Snijd de ui ragfijn. Haal van de witlof de buitenste bladen af. U heeft dan schuitjes waar de radijs etc. in kan. Leg de witlof schuitjes in stervorm op een bord. Vul de schuitjes met de diverse garnituren. Leg een gekookt ei in het midden.

Voor de dressing:

  • 5 el mayonaise
  • 2 el sinaasappelmarmelade of sinaasappeltopping

Meng alles goed door elkaar en laat minimaal een uur staan. Als u de dressing wat pittiger wilt maken kunt u er een mespunt cayennepeper aan toevoegen.

Serveer de vis met schijven sinaasappel en gehakte peterselie. Als aardappel garnituur gratinee of friet.

Serveer met een licht gekoeld glas Paul Mas Chardonnay Pays D’Oc. sante!