Spirit van de maand september ’22

Dalwhinnie 15YO Highland Single Malt Scotch Whisky

SPIRIT VAN DE MAAND SEPTEMBER 2022

Dalwhinnie 15YO Highland Single Malt Scotch Whisky

De Dalwhinnie distilleerderij staat vlak aan de A9, tussen Pitlochry en Aviemore. Het is de koudste en hoogst gelegen distilleerderij van Schotland. Het water wat gebruikt wordt, is afkomstig van een meer op 2000 voet in de Drumochter Hills.

Daarvandaan stroomt het pure bronwater over rijke turfgrond naar de beek bij de distilleerderij. Geen andere distilleerderij kan hier gebruik van maken, wat zorgt voor een uniek whisky met een toegankelijke smaak en een soepele, rokerige Highland warmte.

Dalwhinnie komt uit het Gaelic en betekent “Dail-coinneeamh” ofwel ontmoetingsplaats. Door de centrale ligging was het een rustplaats voor veehandelaren. In het lange bestaan van Dalwhinnie hebben ze weinig veranderingen ondergaan. In het stillhouse staat één wash still en één spirit still die met stoom verwarmd worden.

De zes washbacks zijn van larikshout gemaakt en rijping vindt op bourbonvaten plaats. Er worden hier geen koperen condensors gebruikt om de alcoholdampen te laten neerslaan, maar ouderwetse zogeheten “orms”. Dit geeft een zoetmoutige, soepele en fruitige new spirit, waarvan de kenmerken duidelijk in de whisky terugkomen.

Bij Dalwhinnie spreekt men over “The Gentle Spirit” als men het over deze malt heeft. 

Proefnotities:

Kleur: Goudgeel.
Neus: Aromatisch en bevat heide en honingzoete smaken.
Smaak: Droog parfum met zachte vleugjes heide, honing, mout en citrus.
Afdronk: Lang, turf en mout en weelderig zoet.


Puur Genieten!

Aanbieding geldig tot en met 30 september of zolang de voorraad strekt. Prijswijzigingen voorbehouden.